Egészségesen is lehet finoman!

Receptek

Az egészséges táplálkozás nem lemondásról szól, hanem új ízek és inspiráló ételek felfedezéséről. Ezeket a recepteket úgy állítottam össze, hogy egyszerűen elkészíthetők legyenek, mégis változatosak és táplálóak maradjanak.

Foglalok időpontot
Hero Image

Válaszd ki milyen receptek érdekelnek!

Cukormentes mini fánk
Hozzávalók (kb. 8–10 db):
-120 g Szafi Special lisztkeverék
- 1 db tojás (M)
- 120 g natúr joghurt vagy görög joghurt (light is jó)
- 60–70 ml növényi tej (pl. mandula, rizs) – fokozatosan adagold, mert a liszt sok folyadékot szív fel
- 30g eritrit/nyírfacukor vagy más édesítő
- ½ cs sütőpor (kb. 5 g
- 1 csipet só
-  ½ tk vaníliaaroma vagy reszelt citromhéj

Elkészítés:
1. A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só, édesítő) keverd össze.
2. Add hozzá a tojást, a joghurtot és fokozatosan a tejet. Olyan masszát kapsz, ami sűrűbb palacsintatésztára hasonlít.
3. A tésztát kanalazd fánksütő formába
4. 180 °C-on süsd kb. 18–20 percig, amíg szép aranybarna lesz.
5. Hűlés után ízesítheted fahéjas eritrittel, vagy bevonhatod cukormentes csokival.
Zabos-pudingos desszert
Hozzávalók:
- 2 közepes banán, pépesítve
- 100 g zabpehely
- 2–3 evőkanál cukormentes kakaós krém (pl. mogyorókrém vagy „Nutella” jellegű)
- 1 adag puding (pl. vaníliás, csokis vagy ízlés szerinti, cukormentes is lehet)

Elkészítés:
A banánt villával pépesítsd. Keverd össze a zabpehellyel, majd kanalazd egy kisebb hőálló tálba vagy sütőformába. 180 °C-on (alsó-felső sütés) süsd kb. 20–30 percig, amíg megszilárdul és aranybarnás színt kap. Hagyd kicsit hűlni, majd kend meg a tetejét a kakaós krémmel. Erre öntsd rá a pudingot (még melegen vagy már langyosan, ahogy szeretnéd). Tedd hűtőbe legalább 1–2 órára, hogy a puding megdermedjen és összeérjen az alap. Fogyasztás előtt szeleteld vagy kanalazd.

Tipp: A zabpehelyhez keverhetsz fahéjat, vaníliát vagy egy marék apróra vágott diót/mogyorót is plusz ropogósságért.
Málnás-joghurtos réteges pohárdesszert

Hozzávalók (1 adag):
- Egy marék darált keksz
- 100 g natúr joghurt
- 100 g cottage cheese
- 2–3 evőkanál kiolvasztott fagyasztott málna (néhány szemet tegyél félre díszítéshez)
- 1–2 teáskanál kókuszcukor vagy édesítőszer ízlés szerint
- Chiamag a tetejére

Elkészítés:
Egy tálban keverd össze a natúr joghurtot és a cottage cheese-t, édesítsd kókuszcukorral vagy más cukorhelyettesítővel. Add hozzá a kiolvasztott málnát a levével együtt, keverd el óvatosan – így egy gyümölcsös krémet kapsz. Egy pohár aljába szórj 1 evőkanál darált kekszet. Kanalazz rá a málnás-joghurtos krémből, majd ismét rétegezz kekszet és krémet tetszés szerint. A tetejére tegyél néhány szem friss vagy fagyasztott málnát, szórd meg chiamaggal. Fogyasztás előtt rövid időre tedd hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: Egy csipet fahéjjal vagy citromhéjjal is feldobhatod a krémet.
Almás-fahéjas felhő süti (amerikai palacsinta jellegű)

Hozzávalók (kb. 2–3 adag):
- 150 g édesítő
- 1 db tojás
- 50 g Szafi lisztkeverék (speciális)
- Fahéj ízlés szerint
- 1–2 kisebb alma, felkockázva
- 1 csipet sütőpor

Elkészítés:
Egy tálban verd fel a tojást az édesítővel amíg kissé habos lesz. Add hozzá a lisztkeveréket, a fahéjat és a sütőport, majd keverd simára. Keverd bele a felkockázott almát. A massza sűrű, palacsintatészta-jellegű legyen. Hevítsd fel a palacsintasütőt vagy egy tapadásmentes serpenyőt. Ha szükséges, enyhén kend ki olajjal vagy kókuszolajjal. Kis adagokban süsd meg, mint az amerikai palacsintát: kanalazd a tésztát a serpenyőbe, közepes lángon süsd 1–2 percig oldalanként, amíg aranybarnára nem pirul. Melegen, fahéjjal megszórva tálald.

Tipp: Tetejére tehetsz natúr joghurtot, cukormentes szirupot vagy friss gyümölcsöket.
Zabpehely kosárkák

Hozzávalók:
- 100g zabpehely
- 100g mandulaliszt
- 25 g édesítő
- 1tk fahéj
- 60 g mandula vaj (vagy tetszés szerint akármilyen)
- 1 evőkanál kókusz olaj

Elkészítés:
Az egészet összekevered egy tálkába, bele teszed a muffin formába és a közepébe kicsi mélyedéseket csinálsz, hogy majd a töltelék beleférjen. Alsó felső sütés 170 fokon kb 20 percig
Glutén, tej és cukormentes palacsinta sütőben
Hozzávalók:
- Szafi palacsinta lisztkeverék 90g
- 2 db tojás
- Pici olaj
- 160 g víz

Elkészítés:
Lisztkeverék nélkül a többi hozzávalókat kikeverjük kézi habverővel, mehet bele a liszt keverék. Egy nagy tepsit ki fújjuk olaj spray-vel, bele öntjük a tésztánkat. 200 fokon kb 20 percig sütjük. Ízlés szerint ízesítjük, az enyém almás fahéjas.
Diétás málnás tiramisu
Hozzávalók:
- 400 g zabpiskóta vagy diétás babapiskóta (cukormentes)
- 500 g zsírszegény mascarpone vagy krémes túró
- 400 g natúr vagy görög joghurt (zsírszegény)
- 300 g málna (friss vagy fagyasztott, kiolvasztva)
- 4 evőkanál eritrit vagy más édesítőszer
- 2 teáskanál vaníliakivonat vagy vaníliás aroma
- 2 dl cukormentes mandulatej vagy sima tej
- Díszítéshez: extra málna, kevés kókuszreszelék vagy cukormentes kakaópor

Elkészítés:
A mascarponét keverd simára a joghurttal, az édesítővel és a vaníliával, míg könnyű krémet kapsz. A málna felét törd össze villával vagy turmixold, hogy kissé darabos szószt kapj (ha szükséges, édesítsd). A zabpiskótát mártsd bele a mandulatejbe, majd fektesd egy nagyobb tál vagy tepsi aljára. Kanalazz rá a mascarponés krémből. Jöhet egy réteg málnaszósz, majd ismét piskóta + krém + málna, amíg el nem fogy. A tetejét szórd meg friss málnával, kókuszreszelékkel vagy hintsd meg kevés cukormentes kakaóporral. Fedd le, és tedd hűtőbe legalább 3–4 órára (vagy egy éjszakára), hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: Ha szeretnéd még „könnyedebbre” venni, a mascarpone helyett akár teljesen natúr krémes túróval is készítheted. Rétegezhetsz bele extra cukormentes málnalekvárt vagy apróra vágott epret is a változatosság kedvéért. Ha látványos pohárdesszertnek szeretnéd, ossz szét 8 pohárba rétegezve.
Diétás banános gofri
Hozzávalók (kb. 4 gofrihoz):
- 1 nagy, érett banán (kb. 120 g, pépesítve)
- 2 tojás
- 60 g zabpehely (vagy zabpehelyliszt)
- 1 teáskanál sütőpor1 teáskanál fahéj (opcionális)
- 1 teáskanál édesítőszer vagy vaníliás fehérjepor (opcionális)
- 1–2 evőkanál cukormentes mandulatej (ha a tészta túl sűrű)

Elkészítés:
A banánt villával pépesítsd, majd keverd össze a tojásokkal. Add hozzá a zabpelyhet, sütőport, fahéjat és édesítőt/fehérjeport. Keverd csomómentesre. Ha szükséges, adj hozzá 1–2 evőkanál mandulatejet, hogy sűrű, de kanalazható tésztát kapj. Melegítsd elő a gofrisütőt, vékonyan kend ki kókuszolajjal vagy más semleges olajjal. Kanalazd bele a tésztát, csukd le a sütőt, és süsd kb. 3–5 percig, amíg aranybarnára sül. Friss gyümölccsel, cukormentes joghurttal, magvajjal vagy kevés kókuszreszelékkel tálald.

Tipp: Extra fehérjéhez tehetsz hozzá még 1 adag fehérjeport (vaníliás vagy fahéjas). Ha ropogósabb gofrit szeretnél, keverj a tésztába 1 evőkanál olvasztott kókuszolajat vagy vajat.
Zabos-pudingos desszert
Hozzávalók:
- 2 közepes banán, pépesítve
- 100 g zabpehely
- 2–3 evőkanál cukormentes kakaós krém (pl. mogyorókrém vagy „Nutella” jellegű)
- 1 adag puding (pl. vaníliás, csokis vagy ízlés szerinti, cukormentes is lehet)

Elkészítés:
A banánt villával pépesítsd. Keverd össze a zabpehellyel, majd kanalazd egy kisebb hőálló tálba vagy sütőformába.180 °C-on (alsó-felső sütés) süsd kb. 20–30 percig, amíg megszilárdul és aranybarnás színt kap. Hagyd kicsit hűlni, majd kend meg a tetejét a kakaós krémmel. Erre öntsd rá a pudingot (még melegen vagy már langyosan, ahogy szeretnéd).Tedd hűtőbe legalább 1–2 órára, hogy a puding megdermedjen és összeérjen az alap. Fogyasztás előtt szeleteld vagy kanalazd.

Tipp: A zabpehelyhez keverhetsz fahéjat, vaníliát vagy egy marék apróra vágott diót/mogyorót is plusz ropogósságért.
Proteines Raffaello-golyók
Hozzávalók:
- 100 g kókuszreszelék (+ 2–3 evőkanál a hempergetéshez)
- 50 g vaníliás fehérjepor (tejmentes vagy tejes, ízlés szerint)
- 2–3 evőkanál kókuszkrém vagy natúr mogyoróvaj (sűrű, krémes állag)
- 2–3 evőkanál cukormentes édesítő vagy méz (ízlés szerint)
- 1–2 evőkanál mandulatej/kókusztej (amennyit a jó állaghoz igényel)
- 10–12 szem mandula (a golyók közepébe)

Elkészítés:
Egy tálban keverd össze a kókuszreszeléket és a vaníliás fehérjeport. Add hozzá a kókuszkrémet és az édesítőt/mézet, majd fokozatosan adagold hozzá a mandulatejet, amíg gyúrható masszát kapsz. A masszából vegyél diónyi darabokat, lapítsd el a tenyeredben, tegyél a közepébe egy szem mandulát, és formázz golyókat. A kész golyókat forgasd meg kókuszreszelékben, hogy szép fehérek és „raffellós” hatásúak legyenek. Tedd őket legalább 30 percre hűtőbe, hogy megkeményedjenek és jobban összeálljanak.

Tipp: Ha igazán krémes állagot szeretnél, a kókuszkrém helyett használhatsz ricottát vagy mascarponét is (ilyenkor viszont érdemes kevesebb folyadékot hozzáadni). Csokis változathoz kakaóporral is megszórhatod.
Sütőtök krémleves
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 1 közepes méretű sütőtök (kb. 1 kg tisztítva)
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes sárgarépa (opcionális, édesíti)
- 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
- 1 liter zöldségalaplé (vagy víz + bio leveskocka)
- 1 teáskanál friss reszelt gyömbér (opcionális, pikánsabb ízért)
- só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál kurkuma vagy szerecsendió (választható)
- 2 evőkanál natúr kókuszkrém / cukormentes zabtejszín / light főzőtejszín (krémesítéshez)

Elkészítés:
1. Előkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk. A hagymát, fokhagymát és répát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
2. Alap megpirítása: Egy lábasban felforrósítjuk az olívaolajat. Megdinszteljük rajta az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát.
3. Zöldségek hozzáadása: Beletesszük a répát és a sütőtököt, kicsit átforgatjuk. Meghintjük fűszerekkel (só, bors, kurkuma, gyömbér).
4. Főzés: Felöntjük a zöldségalaplével. Közepes lángon főzzük kb. 20–25 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
5. Krémesítés: Botmixerrel simára pürésítjük. Belekeverjük a kókuszkrémet / zabtejszínt / light tejszínt.
6. Tálalás: Melegen kínáljuk. Tetejére szórhatunk tökmagot.
Light trappista sajt céklakrémmel zab panírban

Hozzávalók:
- Light trappista sajt vagy mozzarella
- Szafi lisztkevér (én azt használtam)
- zabpehely
- tojás
- kevés olívaolaj

Elkészítés:
Ugyanúgy panírozd be (liszt–tojás–zab).Forró, kevés olívaolajjal kikent serpenyőben süsd át mindkét oldalát, vagy tedd sütőbe, airfryerben  200 °C-on 15-20percre, amíg aranybarna lesz.Így kevesebb olajat szív fel, könnyebb lesz az emésztése.

Céklakrém hozzávalók:
3 közepes cékla (kb. 400–450 g, sütve vagy főzve)150 g natúr görög joghurt (vagy cukormentes növényi joghurt) 1 evőkanál olívaolaj 1 gerezd fokhagyma (ha erősebb ízt szeretnél, mehet 2 is)
1 evőkanál citromlé½ teáskanál só (ízlés szerint)¼ teáskanál őrölt bors.

Cékla előkészítése:
A céklát héjában megfőzöd sós vízben kb. 40–50 perc alatt, vagy sütőben megsütöd 200 °C-on alufóliába csomagolva (így édesebb lesz). Meghámozod és feldarabolod. A céklát turmixgépbe/botmixerbe teszed. Hozzáadod a joghurtot, olívaolajat, fokhagymát, citromlevet, sót, borsot és fűszereket. Simára pürésíted.

Lasagne kalóriacsökkentet

Hozzávalók:  
- 400 g sovány darált csirkemell vagy pulykamell (marhából is lehet, de az zsírosabb)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Bonduelle zöldség mix 1 zacskó
- 1 db nagyobb paradicsom
- 3-4 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál olívaolaj
- só, bors, bazsalikom, oregánó ízlés szerint.
- 6–8 db teljes kiőrlésű / gluténmentes / proteines lasagne tészta
- 50 g light sajt reszelve (pl. light trappista, mozzarella light)
- 400 g cottage chesse
- 100 g sajtkrém light vagy jó minőségű házi sajtkrém
- só, fokhagyma, bors
- chili paprika (opcionális)


Húsosragu elkészítése:
Az olívaolajon megdinszteled a hagymát és fokhagymát. Hozzáadod a darált húst, fehéredésig pirítod. Beleteszed a paradicsomot, sűrített paradicsomot ,zöldség mixet és a fűszereket.
Kb. 15 percig főződ, hogy besűrűsödjön, felszoktam önteni egy pici vízzel de az elhagyható.

Sajtrém elkészítése:
A hozzávalókat összekevered és bot mixerrel krémesre dolgozod.

Rétegezés
Egy tepsit kiolajozol (olíva vagy kókusz olaj) vékonyan. Leraksz egy réteg tésztát → húsos ragu → diétás sajtkrém→ tészta… ismétled, míg elfogy. A tetejére sajtkrém kerül és reszelt light sajt.
180 °C-on kb. 35-40 percig sütöd, míg a teteje aranybarnára pirul.
Diétás eperkrémleves  

Hozzávalók:  
- 250 g friss vagy fagyasztott eper
- 150 ml natúr görög joghurt (vagy növényi joghurt cukormentesen)
- 100 ml víz vagy zabtej / mandulatej (a sűrűséghez)
- 1 teáskanál citromlé
- 1–2 evőkanál édesítő (ízlés szerint)

Elkészítése:
Az epreket mosd meg, a szárát távolítsd el. Fagyasztott eper esetén hagyd kicsit felengedni, de ne teljesen. Tedd az epret, joghurtot, vizet (vagy növényi tejet), citromlevet és édesítőt a turmixgépbe. Turmixold simára kb. 1 percig, amíg krémes állagot kapsz. Öntsd poharakba, díszítsd  egy kevés friss eperrel. Hűtőben kicsit lehűtve még frissítőbb lesz.
Rakott csirkemell kalória szegény 

Hozzávalók:  
- 500 g csirkemell filé
- 150 görög joghurt light vagy tejföl
- 100 g light reszelt sajt
- 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
- 1 kk fokhagyma por
- 1 teáskanál olívaolaj
- só, bors, szerecsendió, fűszerek ízlés szerint
- opcionális: egy kis pirospaprika vagy bazsalikom a tetejére

Elkészítése:
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés olívaolajon vagy grillserpenyőben előpirítjuk 2–3 percig mindkét oldalát, hogy kicsit színt kapjon. Tejfölt , görög joghurtot össze keverjük a fokhagyma porral én egy kis chili paprika port is raktam hozzá de az opcionális. Egy hőálló tepsit enyhén kiolajozunk vagy sütőpapírt teszünk bele. Rétegezés: csirkemell ,tejfölős szósz reszelt sajt. Ismételjük, amíg elfogynak a hozzávalók. A tetejére sajt kerüljön. Sütés: Előmelegített sütőben 180 °C-on 25–30 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz.

Köret ajánlás:
Karfiolt puhára főzöd, majd botmixerrel pürésíted kevés tejjel / növényi tejjel, sóval, szerecsendióval
Fanni zero magic mixbol langalló

Hozzávalók:  
- 100 g Fanni Zero Magic Mix
- 2 db tojás
- 15 g olívaolaj
- 5 g só
- Sovány tejföl
- Light reszelt sajt
- Hagyma (ízlés szerint)
- Pár szem bacon

Elkészítése:
A nedves hozzávalókat (tojás, olívaolaj) összekevered a sóval. Hozzáadod a 100 g Magic Mix lisztet, gyors mozdulatokkal összedolgozod a nedves hozzávalókkal.3 percig gyúrd gyors mozdulatokkal, amíg a tészta szépen összeáll. A tésztát kinyújtod, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezed. Előmelegített sütőben 200–250 °C-on süsd az egyik oldalát 7–8 percig, majd fordítsd meg. Megkened a tésztát sovány tejföllel, megszórod light reszelt sajttal, hagymával és a bacon darabokkal. Visszateszed a sütőbe, és további 7–8 percig sütöd (a sütő típusától függően ellenőrizd, hogy szépen megpiruljon).

Köret ajánlás:
Ha extra ropogósan szeretnéd, a végén pár percig grillfunkción is piríthatod. A bacon mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod, így még diétásabb lesz.
Chia magos mákos tészta, házi cukormentes eperlekvárral

Hozzávalók:  
- 150 g high protein tészta
- 3–4 evőkanál őrölt mák
- 2–3 evőkanál cukormentes házi eperlekvár
- 1 teáskanál vaníliaaroma (opcionális)

Elkészítése:
A protein tésztát forró, enyhén sós vízben főzd ki az utasítás szerint, majd szűrd le. Az őrölt mákot keverd össze chia maggal Ha szeretnéd, adj hozzá vaníliaaromát vagy egy kevés édesítőt. A leszűrt tésztát keverd össze a mákkal Ha túl száraz, adj hozzá egy kis plusz tejet, hogy krémes legyen. A protein tészta + mák + eperlekvár kombináció stabil vércukorszintet ad, nem emeli hirtelen a cukrot. Gazdag egészséges zsírokban, rostban, kalciumban és magnéziumban. A mák rosttartalma segít a jóllakottságérzetben, a magnézium pedig támogatja az idegrendszert és az izmok működését.
Sült édesburgonya marha steakkel töltve, fokhagymás-borsos szósszal

Hozzávalók:  
- 2 közepes édesburgonya
- 200 g sovány marha steak (pl. hátszín vagy fehérpecsenye)
- Só, frissen őrölt bors1 teáskanál olívaolaj
- Friss zöldfűszerek a tálaláshoz (petrezselyem, snidling, koriander vagy mikrozöldek)

Szószhoz:
- 2 evőkanál zsírszegény tejföl
- 2 evőkanál natúr görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma lereszelve vagy áttörve
- Frissen őrölt bors ízlés szerint
- Egy csipet só
- Pár csepp citromlé (opcionális)

Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Az édesburgonyákat megmossuk, félbevágjuk, a belsejüket pár helyen megszurkáljuk villával. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és kb. 25–30 perc alatt puhára sütjük. Közben a marhát sózzuk, borsozzuk, vékonyan megkenjük olívaolajjal, majd felforrósított serpenyőben 2–3 percig sütjük oldalanként, vagy ízlés szerinti átsütési fokig. Amikor elkészült, pihentetjük pár percig, majd vékony csíkokra vágjuk. A diétás szószhoz egy tálban összekeverjük a tejfölt, a joghurtot, a reszelt fokhagymát, a borsot, a sót és a citromlevet. Krémes állagú szószt kapunk. Az édesburgonyákat kivesszük a sütőből, kanállal enyhén mélyítünk rajtuk, majd megtöltjük a fokhagymás-borsos szósszal. Ráhalmozzuk a steakcsíkokat, végül megszórjuk friss zöldfűszerekkel vagy mikrozöldekkel.

Tipp: A steakhez használhatsz pulykamell-csíkokat is, ha még soványabb verziót szeretnél. A szósz zsírszegény tejföl + görög joghurt aránya ízlés szerint változtatható. Ha szeretnéd csökkenteni a szénhidrátot, kisebb édesburgonyát válassz, vagy adj mellé friss salátát.
Toscán csirkemell

Hozzávalók:  
- 4 db csirkemellfilé (kb. 600–700 g összesen)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma finomra aprítva
- 400 g koktélparadicsom félbevágva
- 100 g friss spenót
- 3 dl light főzőtejszín vagy cukormentes, alacsony zsírtartalmú növényi főzőkrém
- 2 evőkanál natúr görög joghurt
- Só, frissen őrölt bors
- Olasz fűszerkeverék vagy bazsalikom–oregánó–kakukkfű keverék ízlés szerint
- (Opcionálisan 2 evőkanál reszelt light parmezán a végén)

Elkészítése:
A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük olasz fűszerkeverékkel. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a csirkemellek mindkét oldalát 3–4 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük és félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben kevés olajon megfuttatjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a koktélparadicsomot, és pár percig pároljuk, míg meg nem puhul.Beleöntjük a light főzőtejszínt (vagy növényi krémet), fűszerezzük sóval, borssal, olasz fűszerekkel, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. Hozzáadjuk a friss spenótot és pár percig kevergetjük, amíg összeesik. A végén belekeverjük a görög joghurtot, hogy krémesebb legyen, majd visszatesszük a csirkemelleket a serpenyőbe, és 2–3 percig összemelegítjük az egészet. Opcionálisan megszórjuk reszelt light parmezánnal.
Ropogós sárgarépás lepény

Hozzávalók:  
- kb. 200 g reszelt sárgarépa
- 2 tojás
- 40 g reszelt sajt (light)
- csipet só
- 1 teáskanál aprított petrezselyem vagy más zöldfűszer

Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső sütés).A répát lereszeljük és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a tojásokat, reszelt sajtot, a sót és a petrezselymet. Az egészet alaposan összekeverjük, hogy egy ragacsos masszát kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsire vagy lapos formába kanalazzuk a masszát, lepényszerűen elsimítjuk (vagy kis halmokat formázunk belőle).Betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 15–20 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem pirul, az alja pedig kicsit ropogós lesz. Ha kisebb lepénykéket készítesz, 10–12 perc is elég lehet, de nagyobb lepénynél 20 percig is süthető.